onsdag 9 september 2009

Första veckan...


I måndags kom de då, de 20 nya datorerna. Färdiginstallerade och med tillhörande ryggsäck. Samtliga elever hade under fredagen innan fått med sig ett avtal hem, att skrivas under av både målsman och de själva och nu kunde avtalen bytas mot en dator. Efter ett antal möten under vår och sommar med företrädare för både skolan och IT-kontoret var innehållsspecifikationen klar, de ekonomiska, tekniska och juridiska bitarna utredda och projektet kunde gå in i nästa fas.
Är man 16-17 år idag är man uppvuxen med datorer och de utgör en självklar del av ens vardag. Dock är det inte självklart att man har tillgång till en egen dator under sin studietid på gymnasiet, även om det blir allt vanligare på många utbildningar och något som ofta används i konkurrensen mellan olika gymnasieskolor.

Första reaktionen blev därför - hur kommer vi in på Internet? De gjorde de inte i måndags, inloggningsuppgifterna kom inte förrän på eftermiddagen dagen efter. En liten miss tyvärr - som dock åtgärdades snabbt. När eleverna så fått Internet att fungera insåg vi att de två lärare som fått tillgång till exakt likadana datorer som eleverna saknade login på det trådlösa nätet, de har tyvärr fått vänta lite längre, dock delvis p.g.a sjukdom. Samma lärare har under veckan även saknat uppkoppling och utskriftsmöjligheter på sitt lärarrum, så det har orsakat ett visst strul och borde självklart ha fixats tidigare. Nu ser en lösning dock ut att vara inom räckholl.

Eleverna har en nyare version av Office installerad än den läraren i Information & Layout har tillgång till och det befintliga läromedlet avser också en äldre version. Problemet går säkert rätt bra att lösa, men måste diskuteras.

Den stora utmaningen är nog annars det faktum att skolchefen uttryckligen önskat att vi ska köra Google school istället för First Class som huvudsaklig kommunikationsplattform i klassen. Kul att testa något nytt och se hur det fungerar, men det kräver onekligen att man lägger lite tid på det. Kunskapen och erfarenheten av Google med tillhörande applikationer varierade i lärargruppen från liten till ingenting, så det kommer nog att ta en stund innan vi är igång med den biten ordentligt, även om vi tog ett rejält kliv i slutet av veckan.
Samtliga elever och vi tre lärare som hör till SMSP:s arbetslag har nu skapat Google-konton, profiler och Gmail-adresser. En egen klassgrupp för information, diskussion och delning av dokument och bilder är skapad och samt två ämnesgrupper. På ett lärarmöte igår, beslutades att även övriga lärare ska kommunicera med eleverna via Google och Gmail, men lösningen blir inledningsvis sändlistor. Ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig. Information är viktigt men inte helt lätt och det kommer förmodligen att innebära vissa svårigheter att köra två parallella system eftersom First Class ändå kommer att finnas kvar för eleverna för att de inte ska missa viss gymnasiegemensam information och för oss lärare när det gäller övrig kommunikation.

1 kommentar:

  1. Oj, det hände mycket direkt. Frågor som dyker upp som måste få svar. Men förhoppningsvis lugnar det ner sig efter några veckor :)

    Honken

    SvaraRadera