En till en-projekt innebär att elever och personal har en egen dator som redskap för lärande. Falkenbergs kommun är den kommun i Sverige som drivit utvecklingen längst inom detta område. Fridaskolan i Vänersborg är ett annat ställe. Kunskapsförvaltningen har varit på studiebesök till båda under våren och genomför nu ett pilotprojekt i kommunen gällande En-till-en.
För att projektet ska bli genomförbart får inte kostnaden för datorerna på den tilltänkta pilotskolan bli högre än den är nu. Målet är att få större tillgänglighet för samma kostnad.
Det här kommer att innebära nya lösningar gällande datorerna, deras innehåll och servicen på dessa. Bla ska de bärbara datorerna i större utsträckning skötas av skolenheten och eleverna själva och finnas i ett öppet trådlöst nätverk. Skolapplikationernas antal kommer att begränsas. Ett fåtal generella program kan paketeras och distribueras centralt, andra kan kanske bäras omkring på ett usb-minne tillsammans med användarens filer, men de flesta bör erbjudas som tjänster på webben. Ansvar för backup och fillagring står elever och lärare själva för.
För att genomföra ett pilotprojekt måste fyra huvudsakliga komponenter vara i balans. Dessa komponenter är teknikinvesteringen, satsningar på kompetensutveckling, tillgängliggörande av digitalt innehåll samt en tydlig pedagogisk idé om när och hur man ska använda IT i lärandet.
Den pedagogiska idén samt satsningar på kompetensutveckling är de viktigaste punkterna som en pilotskola måste arbeta fram innan projektet går igång. Förberedelsearbetet är mycket viktigt och skolenhetens ledning och personal måste ha en projektplan som alla i projektet bekräftar och skriver under.
En enhet där det pågår En till en-projekt är SMSP på Sandvikens Gymnasieskola. På denna blogg dokumenteras arbetet av lärare och elever.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar